Game of Thrones – Season 7 (2017)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Jeg kan ikke huske å ha gledet meg så mye til noe på TV som Game of Thrones sesong 7. Ved de første episodene satt jeg klar 03:00 på natten for å få med meg handlingen, men etter sommerferien nøyet jeg med med å stå opp en drøy time før ungene for å få slippe å gå rundt halve dagen uten tilgang til nyheter og sosiale medier.. nesten på høyde med fotballkamper som absolutt er best live.. Med Game of Thrones så er en alltid nervøs når en ser noe for første gang. En vet aldri hvordan det går eller hvem som overlever. Jeg så alle episodene i reprise innen 48 timer og andre gang var alltid en mer avslappet affære..

Danerys Targaryan tar med seg troppene sine over til Westeros og utfordrer Lannisterslekten i deres opphav. Jon Snow er kongen i nord, men trenger assistanse i krigen mot Whitewalkers og de dødes arme. Starkfamilien slites internt gjennom sine oppståtte forskjeller.

LS – 28.08.17 – 12/12

Game of Thrones – Season 4 (2014)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Sesong 7 er i anmarsj og jeg føler sterkt for å varme opp med de 3 sesongene jeg kun har sett èn gang.. :-)

Lannisterfamilien har god kontroll om Kings Landing og preges av intern stridighet, mens familien Stark er spredt for alle vinder. Dragedronningen har gjort store fremskritt, men må arbeide for å beholde det hun har erobret, på tross av drømmen om å avansere. Slakterne herjer vilt i nord og ytterligere nord kjemper vildlingene for å bryte muren, mens kongen uten land leter etter veien lysets gud vil ha han..

Herlig samling av metaforer som kun innvidde trenger å forstå, men Game of Thrones er utvilsomt en av de mest spennende og underholdende langturene jeg har vært med på! Helt fantastisk!

LS – 05.03.17 – 12/12

Ventetiden var over! Jeg rakk akkurat gjennom de tre første sesongene på ny før jeg stakk innom Filmgalleriet i Haugesund og plukket opp den fjerde sesongen samme uke som den ble tilgjengelig. Ett par uker med aktiv titting er unnagjort og serien holder samme fantastiske kvalitet kontinuerlig!

Ulvene er tilsynelatende nedkjempet, hjortene er slaktet, løvene har tilsynelatende grei kontroll og dragene bygger seg opp i langtvekkistan. Fantastiske karakterer i fantastiske settinger og storyen er både engasjerende og strålende. Jeg er helt solgt! NÅ MÅ HBO BLI TILGJENGELIG PÅ APPLE TV! Ellers går jeg i dørken.. Episodene fra sesong 5 er like om hjørnet!

LS – 05.03.15 – 12/12

The Dark Knight Rises (2012)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 12.0/12 (1 vote cast)

Jeg ville kjøre Leon gjennom en dramafilm og valgte Almost Famous, men kona grep inn og kvernet bort stemningen. Dermed måtte vi enten fortsette med en fadese eller begynne på ny.. Leon så sitt snitt og insisterte på action; The Dark Knight Rises ble derfor foretrukket.

Batmans rykte er ødelagt etter at han drepte Gothams hvite ridder; Harvey Dent (TwoFace) i kaldt blod. Byen lever på en løgn og kun politisjef Gordon kjenner sannheten. Samtidig har byen fantastiske statistikker for kriminalitet de siste årene og behovet for Batman er borte. Under byen ulmer det allikevel og snart viser det seg at stillheten er en illusjon.

Nolan og Bales trilogi er i ferd med å avsluttes i en fantastisk finale. Tre fantastiske filmer som startet med den svakeste og bare ble bedre underveis. En utrolig reise og en av filmhistoriens beste opplevelser.

LS – 21.01.17 – 12/12

En svært sjelden anledning: Jeg og mine to søstre og to svogre på Karmøy kino for å se The Dark Knight Rises! Endelig en stor premiere i 2D og jeg har forberedt meg godt med å se Christopher Nolans to forløpere; Batman Begins og The Dark Knight. Forventningene er skyhøye!
Filmen er et stort, stort actioneventyr som opprettholder nivået fra the Dark Knight, selv om det mangler Heath Ledgers episke fremstilling av the Joker. Tom Hardy gjør en stor rolle som skurken Bane og filmen evner å knytte de to foregående filmene sammen på en meget imponerende måte.

Historien tar oss videre gjennom Batmans DC univers. Gotham er bedre stilt etter at sin hvite ridder ofret livet på Batmans alter. Under overflaten er ikke virkeligheten like trygg. Gothams politistyrke trenger nok en gang en helt og Batman er ikke nødvendigvis tilstrekkelig når han en gang gjenoppstår! Morgan Freeman, Gary Oldman, Christian Bale, Anne Hathaway, Marion Cotillard og Michael Caine utgjør det største stjernegalleriet. Matthew Modine, pvt Joker fra Full Metal Jacket, spiller også en viktig rolle.

Filmen varer i nær 3 timer og det er en lidelse å reise seg fra kinosetet. Nå blir det knefall for Nolan i håp og drømmer om at han kan gjøre denne trilogien om til en lengre serie. Han har åpenbart funnet sin nisje og dersom han virkelig har ambisjoner bør han fortsette utover trilogien!

LS – 02.08.12 – 12/12

Lawrence of Arabia (1962)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Noe av det mest fantastiske en filmelsker kan oppleve (i min ydmyke mening) er å gjenoppleve filmer sammen med sine barn. Leon er nå 13 år og etter en lang rekke actionfilmer ala Marvel er det tid for å ta turen ned til virkeligheten med en av mine absolutte favorittfilmer; Lawrence of Arabia. Det er laget mange fantastiske filmer, men om jeg måtte redusere det til 3 favoritter, ville denne være blant de. Jeg forventer ikke at Leon får den tilknytningen til en film fra 60’tallet.. i alle fall ikke som 13’åring, men det er stort å dele den uansett.

T.E. Lawrence er malplassert i en stilling som karttegner i Kairo under WWI. En oberst kjenner til hans ekstraordinære utdannelse og forsøker å få han mer involvert i hendelsene rundt striden mot tyrkerne, som er Tysklands allierte i midtøsten. Lawrence kjenner ingen lojalitet til Storbrittania, men blir et nyttig verktøy i krigen mot tyrkerne og etterhvert også en nøkkel til skjebnen til stammene som utgjør Arabia.

LS – 07.01.17 – 12/12

Lawrence of Arabia har vært en av de mest promoterte filmene gjennom HD-revolusjonen, og det med god grunn. Filmen er kjent for fantastiske bilder. Dermed er det svært overraskende at det allikevel drøyde såpass lenge før den ble gjort tilgjengelig på BluRay eller HD-streaming. Jeg har søkt og ventet i evigheter, men nå, endelig, ble den tilgjengelig på Netflix, av alle medier (!). Gratis for undertegnede som abonnent.

Filmen er blant mine topp 3-5 filmer. Helt outstanding. Skuespill, historie, regi, monologer, dialoger, kjemi og mytologi er helt enestående og av det beste som noensinne er laget for film. Peter O’Toole gjør sin livs rolletolkning, kanskje den beste rolletolkningen av en skuespiller noensinne. Omar Sharif, Anthony Quinn, Alec Guinness og det øvrige, imponerende, ensemblet er tilsvarende dyktige.

Filmen forteller den sanne historien om arabernes krigføring i arabia under WWI. Det stammebaserte folket hadde verken interesser for eller forståelse av sin rolle i det store bildet. Lawrence spilte de perfekt, samtidig som han bedro sine overordnede og ble dermed en helt for begge sider.

David Lean er den virkelige helten. Han forteller historien fra venstre mot høyre og gir karakterene hver sin historie å fortelle. Her er det mange skjebner og Lean har øye og øre for de alle!

LS – 18.05.14 -12/12

Nå hadde jeg ikke sett film på 3-4 dager! og begynte å bli skikkelig gretten over det.. Derfor var det herlig å sette seg ned og se denne, dessverre i en togang..

Lawrence of Arabia er definitivt en av mine store favorittfilmer.. helt fantastisk film med enormt.. virkelig enormt skuespill.. Peter O’Toole gjør sin livs rolle.. og backes opp av en fabelaktig Alec Guinnes.. og nesten like store Anthony Quinn og Omar Sharif.. ikke mindre enn fire Oscar kandidater.. i samme film..

Historien er like fantastisk som den er sann.. og på DVDen dokumenteres dette veldig bra.. Fascinerende fortalt med utrolige bilder.. at filmen varer i over 3 timer og 40 minutter trekker bare opp.. og filmen er en soleklar 12’poenger.. eneste som kunne frata den det.. var at filmen.. som nevnt ble sett i en togang.. den funker best sammenhengende..

LS – 11.07.02 – 12/12

Ikke sett film på en stund.. og var klar for en STOR opplevelse.. Litt for lenge siden sist jeg så Lawrence of Arabia.. og jeg har lenge følt abstinensene krype opp i meg..

Filmen er så fantastisk som en film kan bli.. bedre og bedre jo flere ganger den sees.. og nå.. etter ca ett dusin ganger.. er den en ren nytelse.. scene for scene, replikk for replikk, bilde for bilde.. Kun lyden kunne faktisk vært noe bedre..

Peter O’Toole er helt fantastisk.. og sammen med sterke navn som Alec Guinness, Omar Sharif og Anthony Quinn blir dette tidenes rolleliste..

Like fabelaktig hver gang.. og gleder meg allerede til å se filmen om igjen..

LS – 05.10.03 – 12/12

Har reist og feriert og ikke fått tid til å se film på over 2 uker.. da måtte det bli noe stort.. og Lawrence of Arabia ble plassert i spilleren.. Om ikke dette er den beste filmen som noensinne er laget.. så kan jeg i alle fall ikke peke på noen andre som overgår den.. Hvert bilde.. hver scene.. hvert sitat i hele filmen er en utsøkt nytelse.. skuespillet er fantastisk og jeg blir sugd inn i den utrolige stemningen og historien som formidles.. Helt uovertruffent..

LS – 17.08.05 – 12/12

Det kom frem under fotballkampen i går at Olav ikke hadde fått med seg ett par av de store klassikerne.. Undertegnende trådte støttende til.. og 4 timer ble satt av etter dagens kamp!

Lawrence of Arabia er et fantastisk episk krigsdrama.. Fortalt uten nevneverdige special effects og allikevel så fabelaktig ekstravagant og nydelig gjennomført.. Filmen er sett mange ganger og vil bli gjentatt enda flere.. det meste er i grunn sagt.. og anbefalingen til de som fortsatt ikke har fått denne med seg er åpenbar.. like åpenbar som toppkarakteren..

LS – 05.02.06 – 12/12

The Dark Knight (2008)The Dark Knight (2008)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 12.0/12 (1 vote cast)


Etter Untouchables var Leon klar for nye utfordringer og etter ett par trailere kom vi inn på Batman og Dark Knight.. Jeg var usikker på om dette var litt tidlig for han, men han kjente konseptet fra utallige iPad-spill og YouTube-videoer. Tvilen kom tiltalte til gode og vi hadde noen fantastiske kvelder sammen!

Nå plukker vi virkelig i det kvalitetsmessige toppsjiktet av hva action og adventure kan by på! Christian Bales Batman er strålende, men kun en skygge i forhold til den enorme Joker-prestasjonen til Heath Ledger. Mye av æren ska selvsagt gå til regissør Christopher Nolan, som beveger seg så langt fra Tim Burtons versjon av Batman og Joker som det er praktisk mulig å komme. Absolutt strålende.

The Joker er en livsfarlig anarkist hvis mål synes utelukkende å være kaos i Gothams underverden. Samtidig er det uttalte målet hans å få Batman til å gi avkall på sin anonymitet. Parallelt har Aron Eckharts Harvey Dent tiltrådt som ny statsadvokat med mål om å knuse underverdenen den lovlige måten. Gothams hvite ridder kan gjøre Batman overflødig, men det er et langt stykke dit..

LS – 26.10.16 – 12/12

Naboen hadde ikke sett The Dark Knight og jeg måtte fortære denne før jeg kan se Dark Knight Rises som nylig er ankommet kinoen! Jeg fyrte opp videokanonene såvel som forventningene og kunne knapt vente med å komme i gang! Heath Ledger gjør en fantastisk rolle som the Joker og har tydeligvis inspirert de mentalt ustabile, ettersom en amerikansk nutcase har brukt dette som påskudd for nok en gunfrenzy! Forferdelig makabert og trist, men det har ingenting med filmen å gjøre!

Harvey Dent, i Aron Eckharts skikkelse, stiger frem som Gothams hvite ridder og en motpol til den populære, men ettersøkte Batman. The Joker herjer med byens underverden og rister det onde fundamentet med sin absurde fremtoning og påstått planløse fremferd. Karakteren har aldri gitt særlig mening i de tegneserier jeg har lest og heller ikke fremstått som troverdig i tidligere filmer. Her gjør Heath Ledger sin karakter skremmende. Virkelig fryktinngytende!

Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman, Christian Bale, Maggie Gyllenhaal! Et strålende stjernelag i presentasjon av den absolutte Batman-filmen noensinne; eller har the Dark Knight Rises likemye å by på? Jeg er utrolig spent!

LS – 28.07.12 – 12/12

Endelig.. på kino i Stavanger.. fikk jeg sett the Dark Knight.. oppskrytt og dyrket.. og nå ser jeg at det er med god grunn.. Batman har aldri fascinert meg nevneverdig.. og filmene er spennende, men ikke engasjerende nok.. sånnsett har jeg et dårlig utgangspunkt.. Her er det heller ikke Batman som stjeler showet.. men en uovertruffen Joker..

Christopher Nolan er en solid regissør.. men å regissere Heath Ledger i rollen som the Joker.. ikke sjanse.. dette er mer enn god regi.. dette er ekstremskuespill av råeste sort.. Å spille en slik rolle på denne måten må være en enorm påkjenning.. og selv om jeg tidligere har avfeid ryktene om at dette kan ha bidratt til Ledgers tragiske bortgang.. er jeg nå ikke like sikker.. Han er helt rå.. fantastisk underholdende, dyster og villere enn noe jeg har sett tidligere..

Filmen har mange interessante karakterer.. Naturligvis Christian Bales Batman.. men også Michael Caine, Morgan Freeman, Aron Eckhart, Eric Roberts, Gary Oldman og den deilige Maggie Gyllenhaal.. Filmen varer lenge nok til at en klarer å leve seg inn i de flestes roller.. men på langt nær lenge nok til å mette apetitten.. jeg lengter for første gang tilbake til Gotham.. og selv om jeg var usikker i timene etter filmen.. er nok 12’eren den eneste rette karakter for dette mesterverket..

LS – 01.09.08 – 12/12

BlueRay-versjonen av the Dark Knight har brunnet i hyllen siden den ankom og jeg klarte ikke lenger å vente med å sette den på.. med familien i kjelleren måtte jeg dempe meg litt.. men det ødelegger ikke denne perfekte filmopplevelsen..

Heath Ledger er fantastisk som the Joker.. tidenes Oscars-søknad.. ellers er alle gode.. Bale, Maggie Gyllenhaal, Morgan Freeman, Michael Caine, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Eric Roberts og alle andre.. en fantastisk solid Batmanfilm, den 6te i rekken.. og endelig er jeg også hektet på Gothams mørke ridder..

LS – 17.12.08 – 12/12

Finally, at the cinema in Stavanger, I got to see The Dark Knight. It has been praised and worshipped, and I realize it has been for a reason. Batman has never fascinated me much, and I find the movies exciting but not engaging enough. In that respect, my starting point is bad. But here it’s not Batman who steals the show anyway, but an unmatched Joker.

Christopher Nolan is a solid director, but directing Heath Ledger in the role as Joker… not a chance. This is more than good directing, this is extreme acting of highest class. Playing such a role this way must have been incredibly tough, and although I have earlier refused the rumours that claim it may have contributed to Ledger’s tragic death, I am no longer so sure. He is absolutely incredible, fantastically entertaining, darker and wilder than anything I have ever seen.

The movie has many interesting characters. Naturally, Christian Bale’s Batman, but also Michael Caine, Morgan Freeman, Aron Eckhart, Eric Roberts, Gary Oldman and the delicious Maggie Gyllenhaal. The movie lasts long enough for one to get into most of their roles, but not nearly long enough to satisfy one’s appetite. For the first time, I long for more Gotham, and even though I wasn’t sure during the first hours after watching the movie, I believe twelve is the only correct score for this masterpiece.

LS – 01.09.08

Deadpool (2016)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Etter langhelg i Gdansk med fruen var jeg klar til å returnere til det vante igjen og høyt på ønskelisten stod film i hjemmekinoen. Da kona var sliten etter turen fikk jeg anledning til å se Deadpool for 3’dje gang! Helt strålende!!

Jeg fikk gløttet i noen tegneserieblader på turen og der fremstod Deadpool som riv ruskende gal – til tider. Jeg så etter denne galskapen i filmen og ser at det er et system i både humoren og kommentarene som absolutt avviker fra mye annet jeg har sett. I filmen blir det bare hyperkult, mens på papiret er det mer tid til å tenke før ting passerer.

Antar jeg pauser Deadpool for denne gang. Ikke at jeg er lei, tvert i mot, men greit å glede seg til gjensyn før en eventuell oppfølger også..

LS – 06.09.16 – 12/12

Jeg verket ustanselig etter å se Deadpool på ny. Den var episk god og jeg går konstant rundt og tenker på den.. Nå har jeg sett den 2 ganger og den er fortsatt høyt på listen over filmer jeg snart skal se. Strålende.. Kanskje min favorittfilm i Marvel Universet.

Spesielt moro å ha ett par X-Men på besøk. Kolossus er herlig, men Negasonic Teenage Warhead er enda morsommere i relasjon til Deadpool.

LS – 21.07.16 – 12/12

Deadpool har stått øverst på ønskelisten min siden den kom på iTunes og etter å ha sett den i kveld er den tilbake på topp av ønskelisten. Jeg er supergiret på å gjenta filmen umiddelbart, men får neppe med meg kona på det og dermed kan det bli noen dager og uker til neste runde!

Jeg elsker Marvel universet og storkoser meg med det store spekteret av karakterer. Her treffer vi et herlig ytterpunkt i den kåte og morsomme Deadpool som jakter på å rette opp i overgrepet som har ødelagt hans tidligere elegante ytre. Historien fortelles på relativt orignalt vis og vi hopper frem og tilbake over den fjerde veggen.

Det er en herlig fest fra ende til annen. Utfordringen er at det er så mye moro her at en ikke rekker å kose seg med alt, med mindre en har veldig god fordøyelse. Så god fordøyelse har jeg ikke og dermed er appetitten på en ny runde svært stor.

LS – 19.07.16 – 12/12

Kingsman: The Secret Service (2014)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/12 (1 vote cast)

Fikk overnattingsbesøk fra Raed, en av flyktningene vi hostet i november/desember og vi bestemte oss for å se en film på kvelden. Jeg har verket etter å se Deadpool, men da han hadde sett den ble Kingsmen foretrukket. Et utsøkt valg. Filmen er episk.. og han ble heldigvis ikke like sjokkert som kona..

LS – 12.07.16 – 12/12

Kona var klar for film og litt «for» åpen for alternativer. Dermed aksepterte hun å gå for den fantastiske Kingsman. En film jeg elsker og lar meg underholde vanvitig av. Hun hatet den fra første bloddråpe og lot seg avsky av hver eneste lattersalve fra sideselskapet. Dermed ble det en rimelig merkelig affære med meg som storkoste meg og hun som var nær kvalm. Jeg lot ikke det gå ut over filmen som er en åpenbar 12’er. En fantastisk spionfilm, tidvis underholdende voldsapokalypse og praktisk talt uten svakheter. Storfilm!

15.08.15 – 12/12

Jeg er i sjokk og ekstase etter å ha satt av søndag formiddag til Kingsman. En kritikerrost spiontriller med Colin Firt i hovedrollen ledet forventningene mine mot noe ala Imitation Game. Den er god, men dette er en fest fra begynnelse til slutt. Jeg kan ikke huske å blitt så overrasket og entusiastisk siden The Watchmen eller V for Vendetta.

Historien minner litt om MiB hvor en oppdager en ny verden gjennom øynene til en uventet rekrutt. Plottet er veldig James Bond og mange av elementene i filmen baserer seg på karikerte versjoner av Bond-filmene. Gjort med eleganse, entusiasme og en fremdrift som gjør at en bare må lene seg tilbake, slippe laus smilet og kose seg gjennom filmens drøye 2 timer.

For whiskey-elskere så har de åpenbart meget god smak i filmen og en forkjærlighet for Dalmore ’62 årgangen. Ellers nytes det whiskey, cognac og annet godt ved en lang rekke anledninger. Nesten slitsomt å se filmen uten å nyte et glass sammen med de mange underholdende karakterene.

Det blir ikke mange som får besøke meg fremover og forlate åstedet uten å ha sett Kingsman. Jeg gleder meg helt villt til å se den igjen, men skal forsøke å holde meg til jeg får besøk. Åpenbar 12’er!

LS – 19.07.15 – 12/12

Forrest Gump (1994)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 12.0/12 (1 vote cast)

Etter litt hardball trumfet jeg gjennom et carte blance i forhold til film med barna. Jeg hadde egentlig lyst å vise Leon The Sons of Katie Elder, men den var ikke tilgjengelig på verken iTunes eller Netflix. Når Forrest Gump dukket opp som alternativ var det naturligvis ingen vei utenom. Klassiker! Det er fanastisk å introdusere jr. for 60′ 70′ og 80’tallet gjennom denne utrolige fortellingen.

Tom Hanks spiller den tilbakestående gutten som havner i begivenhetenes sentrum i enhver anledning. Tross sine begrensninger og fra sitt banale perspektiv så får vi oppleve spesielle tidsepoker på en svært interessant og underholdende måte.

Filmen er enestående og det er fantastisk å få dele den med den oppvoksende generasjon. Jeg håper bare at han ser den flere ganger og får med seg resten av innholdet!

LS – 09.10.15 – 12/12

En aldeles fantastisk film.. har hatt filmen på video lenge.. og ønsker meg DVDen..

Tom Hanks gjør en så stor rolle at det er vanskelig å tenke seg konkurrenter til Oscaren.. Historien er strålende.. magnetisk fortalt og gjennomgående rørende.. Filmen passer for alle generasjoner og for alle typer mennesker..

Det er overhodet vanskelig å finne svakheter i filmen.. og ikke nødvendig å lete.. toppkarakter er det eneste aktuelle.. Ved siden av Hanks er Sally Field, Gary Sinise og Robin Wright meget gode i sine roller.. Regissøren, Robert Zemeckis, fortjener også honnør..

LS – 05.08.01

Fikset meg denne på DVD.. og så den med kona i dag.. Forrest Gump er en ubeskrivelig god film.. varm og vakker.. fylt av glede og store øyeblikk.. Fabelaktig stemning..

Det er mye jeg kunne tenke meg å skrive om denne filmen.. men det når bare ikke opp.. kan nesten ikke beskrives.. utover strålende vakkert.. Har sett filmen 5-6 ganger tidligere og har ingen problemer med å se den det firdobbelte.. Foruten de åpenbare navnene.. er det gøy å se en 5årig Haley Joel Osment mot slutten av filmen..

LS – 14.07.02

Fikk besøk fra Karmøy av Olav.. og sammen dedikerte vi helgen til film, fotball, fest og badstu.. en særdeles veldisponert helg med 8 filmer, 3 kamper og utallige alkoholenheter..

Forrest Gump er så usannsynlig god at jeg må klype meg i armen mens jeg ser den for å bli bevisst på at dette virkelig er sant.. en helt fantastisk historie om en fantastisk person.. fantastisk gjennomført av Tom Hanks.. Stakkars Pulp Fiction som kom samtidig med denne.. og dermed var sjanseløs på de fleste Oscarstatuettene..

LS – 01.03.03

Har fått svigerfamilien på besøk.. og med seg hadde de min nevø, Robin.. som ikke hadde sett Forrest Gump.. Jeg var meget fornøyd da jeg satte meg godt til rette med denne favoritten..

Forrest Gump er kanskje den beste familiefilmen som noensinne har blitt laget.. Uansett er det få som kan konkurrere med denne uansett sjanger.. Tom Hanks er fantastisk og det er i grunn de fleste andre også.. Måten filmen fletter inn virkelige historier, USAs presidenter og herlige scener er utrolig flott..

Minner litt løselig om Saabye Christensens bok; Beatles.. faktisk.. den burde det lages film om..

LS – 24.09.04

Endelig fikk jeg Fred på besøk igjen.. og vi var klare for film.. etter en del uenighet om hvor vi skulle starte.. falt valget på Forrest Gump.. en film jeg visste ville treffe jackpot.. mens Fred var mer usikker.. Uansett.. Bullseye..

Film blir ikke bedre enn dette.. makan til story.. makan til skuespill.. makan til underholdning.. kan ikke overgås..

LS – 21.10.05

Kona var klar for film og vi ble enige om å repetere Forrest Gump; denne gang på BluRay. Jeg er fortsatt litt usikker på om billedkvaliteten er nevneverdig bedre på BluRay, men allikevel overbevist om at dette er en av de absolutt beste filmene som er laget! Det er ikke lett å kombinere komedie, drama og action. Samtidig blander de inn en herlig historisk beretning som inkluderer et utall presidenter, en svært spennende del av amerikansk historie og en vidunderlig verden som bare myke madrasser og dundyner til vanlig kan frembringe. Dette er det absolutte bildet på hva filmkunst kan være, helt eventyrlig.

Gjennom latter og tårer følger vi den lettere tilbakestående Forrest Gump gjennom de valgene han tar og gjennom den evige kjærligheten til nabojenta Jenny. Tom Hanks og Robin Wright Penn spiller filmens hovedpersoner og får med seg Gary Sinise som offiseren løytnant Dan.

Det er ingen tvil om at filmen skal til topps på skalaen. En meget sterk 12’er!

LS – 13.01.12

Game of Thrones – Season 3 (2013)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 12.0/12 (1 vote cast)

Jeg er desperat etter å komme videre i Game of Thrones og kjører repeat på sesong 1-3 i påvente av at sesong 4 skal bli tilgjengelig på lovlig og tilgjengelig medium.. Det er en absolutt nytelse! Det er så mange karakterer her og de aller fleste har sine kvaliteter som en har lyst å ha med seg videre. Nå har jeg sett sesong 3 før og ble helt sjokkert over resultatet. Nå, på rerun ser jeg at det noe uventende resultatet egentlig er en grei, men uventet forlengelse av handlingen forøvrig. Samtidig er det langt mye mer fremover å fortelle en det vi har vært gjennom og jeg er nysgjerrig som bare det. Jeg dør etter å se mer!

Tywin Lannister er langt mer effektiv enn sin datter i å kontrollere den nye «mad king» Geoffrey i Kings Landing. Han vil gifte bort både Tyrion og Cersei. Diana Rigg, den eneste Bond-dama som har fått gifte seg med James, gjør en fantanstisk inntreden som den eldre dronninga av familien Tyrell. Daenerys bygger sin hær og forbereder sin tur vestover, samtidig er det i nord at de mest dramatiske hendelsene egentlig skjer. Langt fra krigingen.

LS – 17.02.15 – 12/12

Jeg har sett min beskjedne dose med TV-serier, stortsett fra øverste hylle. Sålangt har Lonesome Dove, by far, vært den mest komplette og best serien jeg har sett, en Game of Thrones begynner å kreve tronen.. Selv etter tre sesonger holder de sin høye standard og blir både mer og mer engasjerende og sjokkerende!

Drapet på seriens hovedperson i sesong 1, Sean Bean som Ned Stark, åpnet døren for en krig som det er umulig å spå utfallet av. Det er fantastisk mange interessante karakterer i alle leire og det er vanskelig å velge side, selv om enkelte peker seg ut som mer sympatiske enn andre. Det betyr ikke at de spares av manusforfatterne, tvert imot. Her nytter det ikke å forvente at den beste står igjen etter slaget. Alt kan skje!

Samtidig har historien en kompleks mytologi og et fantastisk spekter av karakterer, både menneskelige, animalske og superhumane. Etter ett par sesonger blir det helt naturlig, samtidig som en aldri blir verken trygg eller komfortabel. Når skjønnhetene kryper over deg vet du aldri om du møter ekstase eller giljotinen!

Som gigantisk Bond-fan vil jeg nesten hevde at Diana Rigg var sesongens store asset. Måten hun invaderer Lanisterfamilien på er uovertruffen! Ellers er jeg sjokkert over å ikke gjenkjenne Julian Glover som Grand Maester Pycelle.

LS – 21.03.14 – 12/12

Game of Thrones (2012) – Season 2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 12.0/12 (2 votes cast)

Mens jeg venter, ekstremt utålmodig, på at sesong 4 skal bli tilgjengelig på et tilgjengelig og lovlig medium, repeterer jeg foregående sesonger og kjørte umiddelbart igang med sesong 2 etter fullført første runde.

Winterfell er rystet etter tapet av sin leder i sesong 1 og Robb Stark marsjerer med sin hær mot sør. I Kings Landing går Tyrion Lannister fra å være kun en horebukk til å spille trone-spillet og viser seg å være mer enn en alen lang. I øst jakter Daenerys på både en hær og er armada for å kunne komme tilbake til Westeros for å jakte sin trone med sine nyfødte drager.

Alt dette kan høres noe plumpt ut, men det er rett og slett fantastisk underholdning og ekstremt engasjerende. Kanksje den beste serien jeg har sett noen sinne. Utvilsomt en sjanger jeg hører hjemme i og elsker å drømme om!

LS – 02.02.15 – 12/12

Naboen proklamerte at han hadde sesong 2 av Game of Thrones hjemme og at jeg kunne se de første 2 episodene for å ta han igjen. Deretter skulle vi se resten sammen. Det hadde jeg ikke tålmodighet til og nå er jeg ferdig før han har kommet til sesong 3!

Game of Thrones er den beste TV-serien jeg har sett siden Lonesome Dove! En fantastisk fantazy-opplevelse og jeg nyter hvert minutt! Tiden som har gått mellom sesong 1 og sesong 2 har vært en lidelse. Nå gruer jeg meg til lidelsen frem til sesong 3. Måtte serien produseres i all evighet! I alle fall så lenge det er en fantastisk historie å fortelle!

Jeg gjør et ydmykt knefall for seriens story! Vi følger familien Stark inn i krigen mot familien Lannister, men det er så mange andre spennende, skremmende og engasjerende historier her som rett og slett er en fantastisk nytelse for enhver filmelsker. Jeg er solgt og har knapt vært borti det bedre!

LS – 12.04.13 – 12/12

Downton Abbey: Season 5, Episode 9 A Moorland Holiday

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Downtons julespesial gikk oss husforbi, men med AppleTV er det bare å gå innom NRK’s App og se det en ønsker å se. Dermed fikk vi benket oss for kvelden foran lerretet og storkost oss med festen fra BBC! Dette må være tidenes TV-serie som i sin femte sesong kan være så fantastisk morsom, underholdende og engasjerende uten å spille på grenseløs spenning!

Det nærmer seg jul og familien Crawley er invitert til jakt hos Roses nye svigerfamilie, de ærverdige jødene som ikke kan fordra at Crawleys har tatt frivillige, og ufrivillige trinn mot modernisering. Samtidig har tjenerstanden mer enn nok utfordringer som er like engasjerende og underholdende.

Jeg har ikke lyst til å si så mye om handlingen annet enn at det er «priceless», «outstanding» og fantastisk smart og morsomt. Det ligger så mye arbeid, omtanke og underholdning i hver eneste scene og sekvens at jeg, vi, er helt forelsket. Strålende og en åpenbar 12’er. Tidligere har jeg opplevd «julespesial’ene» som litt forenklet. Denne gang var det fantastisk!

LS – 28.12.14 – 12/12

Dagen er din (1989)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Oh Captain my Captain! Det er med stor sorg at jeg mottok budskapet om Robin Williams tragiske bortgang. Han har vært en strålende skuespiller og et fasinerende og annerledes Hollywood-ikon. Jeg lengtet etter å se en Williams-film og samme kvelden som jeg kom hjem fra ferie gikk turen opp i hjemmekinoen og Dead Poets Society ble valgt ut fra Netflix-biblioteket. Jeg har selvsagt sett filmen mange ganger tidligere, men det ser ut til at dette er første gang siden 2001 da jeg startet denne bloggen.

Vi følger avgangskullet på en meget konservativ amerikansk bordingskole i etterkrigstiden. Dette er relativt priviligerte gutter som lider under disiplinen fra sine strenge fedre og skolens tilsvarende regime. En tidligere elev blir ansatt som ny engelsklærer og inspirerer guttene til å tenke selv og vurdere egne valg. Dette gjennom noe så sjeldent som vakker og utfordrende poesi. På tross av temaet er dette en ekstremt severdig film. Robin Williams er fantastisk i rollen som mentor for guttene og Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, Josh Charles og Gale Hansen blant flere er svært sjarmerende karakterer med mange artige scener og sekvenser.

Jeg husker fra ungdomsskolen da praktisk talt alle jentene i klassen hadde Carpe Diem skrevet på penalhusene og filmen var et hyppig tema og inspirasjon for ungdom i ca samme alder. Blendende, sjarmerende, engasjerende og fantastisk. Det er mulig jeg er litt preget av situasjonen, men drister meg til å gi filmen en 12’er.

LS – 14.08.14 – 12/12

Downton Abbey – Season 3 (2013)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Vi er helt hektet på Downton Abbey. Hver episode er et eventyr og vi nyter hvert minutt. Med unntak av ett par tunge episoder, så går det fremover med familien Crawley og deres besetning på Downton Abbey. WWI er slutt og spørsmålet er hvorvidt en skal finne tilbake til livet før, eller etablere en helt ny tilværelse på bakgrunn av ruinene etter. Formuen som en gang dannet grunnlag for livet på Downton er i fare og det er mulig en må innstille seg på markedsmessig drift.

Historien er sekundær til de herlige karakterene og det er fabelaktig underholdende å oppleve livet og miljøet i britisk overklasse, med det naturlige innslag av tjenerklasse, i en tid som må ha vært helt unik å leve i. England er fortsatt et imperium. Store familieformuer holder liv i over og underklasse og store og små intriger er nødt til å forekomme.

Jeg kan knapt huske å ha levd meg så godt inn i de ulike karakterene i en serie siden Lonesome Dove. Miljøet er vidunderlig og karakterene helt enestående. Maggie Smith treffer spikeren på hode med hver eneste spydige kommentar og binder hele serien sammen.

LS – 05.05.14 – 12/12

Django Unchained (2012)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Etter en fantastisk aften med min førstefødte var jeg klar for nok en film! Django utpekte seg som ett av alternativene på iTunes, men 3 timer var i prinsippet mer enn jeg hadde tid til, allikevel er Tarantino såpass appellerende at jeg ikke kunne avvise eposet utelukkende av hensyn til nattesøvnen!

Vi lever i antirasismens tidsalder og det er en nytelse å se Tarantino, Jamie Foxx (Django) og Christoph Waltz få utløp for sine fordommer gjennom filmens ekstreme og karikaturirske handlinger! Det er tungt å se ondskapen portrettert på lerretet, men tilsvarende komfortabelt å se den matchet i retributorisk henseende!

Tarantino leverer hver gang han lager film! Tarantino elsker film, sjanger og skuespill og dyrker hvert frø til en fantastisk plante! En nytelse for enhver filmelsker!

LS – 05.10.13 – 12/12

Hele kroppen har verket etter å se Django Unchained i løpet av premiærehelgen. I kveld bød anledningen seg og jeg kjørte ivrig ned til Karmøy kino for litt klassisk Tarantino-moro!!

Fra første øyeblikk; Columbia-logoen fra 60’tallet, musikken, bildene og den herlige introen av Christoph Waltz, er det bare å la ansiktsmuskulaturen trekke leppene så bredt som det lar seg gjøre. Dette er fantastisk artig! En fest fra begynnelse til slutt og Tarantinos kjærlighet til sjangeren er sprengt over hele lerretet!

Waltz og Jamie Foxx leder an som dusørjegere i de, for afroamerikanere, ugjestmilde sørstatene i årene før borgerkrigen. Jakten på etterlyste forbrytere glir etterhvert over i en jakt på Djangos kone som ble solgt som slave til Leonardo DiCaprio. På veien treffer vi en lang rekke artige aktører som Bruce Dern, Samuel L. Jackson, Robert Carradine, Walton Goggins og Don Johnsen!

Det er mulig Tarantino leker seg litt mer enn det optimale her, men jeg ser ingen grunn til å trekke for det i denne omgang. Jeg gliste i det meste av filmens 2 timer og 40 minutter, foruten ett par mer alvorlige og ukomfortable øyeblikk.

LS – 20.01.13 – 12/12

Jaget (1993)Jaget (1993)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Plaget av influensa var jeg hjemme fra jobb i dag, men åpen for kontakt på e-post og tlf. Svettende satte jeg meg opp i hjemmekinoen med en film som tåler å bli avbrutt. Fugitive er en av mine absolutte favoritter. Jeg har sett den mange ganger og basert på en TV-serie, er den delt opp i så mange artige scener og sekvenser at det ikke er noe katastrofe om jeg måtte ta rimelig mange pauser underveis.

Jeg kjørte filmen igang fra Netflix-kartoteket, men konkluderte tidlig med at billedkvaliteten var langt under pari. Dermed fant jeg frem DVD’en, for å konstatere at der var billedkvaliteten enda dårligere (!). Noen nye minutter med Netflix og jeg hoppet over til iTunes og betalte 39 kr for seansen. Billedkvaliteten på iTunes var en del bedre, mens lydkvaliteten var overlegen Netflixvarianten.

Filmen er fantastisk! Harrison Ford anklages for å ha drept sin nydelige kone (Sela Ward) og dømmes til døden. Under en fangetransport klarer han å flykte og får US Marshalls etter seg med Tommy Lee Jones som sin motpart, flankert av Joe Pantoliano, Daniel Roebuck, Tom Wood og L. Scott Caldwell. Formålet med flykten er for Richard Kimble å få tid til å etterforske drapet på sin kone, men det er bare et tidsspørsmål før Sam Gerard og hans kollegaer klarer å innhente han!

LS – 10.12.12 – 12/12

En av mine definitive favoritter.. har nettopp kjøpt den på egen DVD (etter å ha lånt et kopi i snart ett år nå) og klarte ikke å vente lenger med å se den..

En fabelaktig triller med Harrison Ford og Tommy Lee Jones i storslag. Spennende fra første stund (selv etter at jeg har sett den nær et dusin ganger), med strålende dialoger og god klipping.

Jeroen Krabbé fra The Living Daylights gjør en «notable apperance» og hele crewet til Deputy Sam Gerard skaper et strålende miljø filmen gjennom.

LS – 19.03.01 – 12/12

Alene hjemme igjen.. etter en lang besøkshelg.. og nå trengte jeg en STOR filmopplevelse.. The Fugitive er nettopp det.. en av mine definitive favoritter.. som blir bedre og bedre for hver gang den sees..

Harrison Ford er fantastisk.. karrierens beste rolle.. og tilsvarende for Tommy Lee Jones.. som sammen med sitt crew er fabelaktig..

Gleder meg allerede til å se filmen igjen.. men det bør vel gå ett år mellom hver gang.. hvis jeg klarer å holde meg da.. Feilfri og en soleklar 12’er..

LS – 24.09.03 – 12/12

Jeg lengter med jevne mellomrom etter å se The Fugutive.. som er en av mine absolutte favoritter.. Den herlige katt og mus leken mellom to strålende opplage Harrison Ford og Tommy Lee Jones er absolutt fabelaktig.. kanskje en av de beste storyene som er presentert på film.. og en av de mest spennende filmer som er laget..

LS – 13.02.05 – 12/12

Nok en gang var turen kommet for The Fugitive.. en film jeg aldri synes å bli lei av.. og igjen blir jeg imponert over hvordan denne klassikeren holder meg på kanten av stolen.. helt fabelaktig.. Historien er strålende.. og dette må vel være den absolutt beste filmen som noensinne er laget av en TV-serie.. 12’eren er en selvfølge..

LS – 18.03.06 – 12/12

Apokalypse nå! (1979)Apocalypse Now Redux (1979)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/12 (2 votes cast)

Jeg returnerte et døgn tidligere enn antatt fra prosjekt på Kvamskogen og varslet kona akkurat for sent til at hun tok med seg barna hjem fra svigers. Sånn uflaks! Ett døgn alene i huset!! Jeg danset opp trappene til hjemmekinoen hvor Apocalypse Now Redux strålte mot meg fra BluRay-hyllen. Naboen tok turen og ble med første timen. Resten fordelte jeg selv på hhv. kvelden og formiddagen derpå!

Dette er filmkunst fra aller øverste hylle. Fra de første tonene av The Doors «The End» til Marlon Brando utånder «The Horror» er det bare å klamre seg fast til forstanden og bevitne galskapen i krigen, oppdraget og gradvis også i de enkelte karrakterene. Martin Sheen underspiller vidunderlig gjennom hele filmen. Robert Duvall, Marlon Brando, Dennis Hopper, Albert Hall, Fredric Forrest, Sam Bottoms og den 14 år gamle Lawrence Fishburne er alle strålende. Studerer en statister og detaljer kommer en også over G. D. Spradlin, Harrison Ford og regissøren Francis Ford Coppola selv i en artig cameo.

Jeg kan ikke umiddelbart se at BluRay-versjonen er særlig mye skarpere enn special edition på DVD. Det er uansett ikke noe å klage på her. Gode bilder, god lyd, fantastisk handling og suveren filmkunst. Åpenbar 12’er!

LS – 25.02.12 – 12/12

Jaaaaaaaaa!.. På kino igjen.. Det er ikke mer enn 10 år siden denne sist gikk på kino.. da i forbindelse med utgivelsen av en 95 minutters dokumentar; Hearts of Darkness, the making of Apocalypse Now.. Det hele var satt sammen til en 5 timers seanse.. som jeg fikk med meg to ganger.. siden har jeg sett filmen og dokumentaren en del ganger til.. og antar at jeg nærmer med dusinet..

Filmen er en reise; en slags trapp inn til hjertets mørke, eller helvete. Den er så usannsynlig dyster at jeg har sovnet nær 40% av gangene jeg har sett den. Det er tungt å bli med hele veien, men utrolig stort..

Skuespillerne kan ikke huske så veldig mye fra opptakene; de var dopet og døddrukne kontinuerlig, men en god jobb gjør de – nesten for god! Dette er noe av det største som er laget på film.

De 53 minuttene ekstra er verdt pengene, men ikke nødvendige for karakteren: 12ern er sikker her uansett, men bidrar positivt.

LS – 06.11.01 – 12/12

Som et ledd i utdannelsen av min søster fremkom det at hun ikke hadde sett Apocalypse Now. Jeg advarte mot noen tunge timer og inviterte henne inn..

Filmen skiller seg godt ut fra alt annet visuelt medium og det er godt mulig å dø både av kjedsomhet og spenning, men det er ingen tvil om at dette er et sjelesettende mesterverk som aldri kan sees nok. Jeg gleder meg allerede til neste gang.

LS – 03.07.03 – 12/12

Etter en kveld med brettspill puttet vi kona i seng og fikk det for oss at vi skulle se Apocalypse Now. Sjelden en veldig god ide sent på kvelden og så heller ikke nå. Robin innså tidlig nederlaget og krøp til køys. Undertegnende sovnet i stolen i det Willard og mannskap seilte inn i Kurtz bukt, mens Vegar fullførte!

Som jeg tidligere har skrevet er dette en tung og dyster reise som krever opplagt mannskap. Filmen er suveren.. helt fantastisk.. og en klar 12’er..

LS – 19.05.06 – 12/12

HK mente å være opplagt nok til Apocalypse Now og jeg var ikke sen om å be. Hun tigget litt om powernapping mot slutten, men jeg ville ikke la henne slippe billig unna. 70’tallet ble definitivt Francis Ford Coppolas 10’år. Det føltes neppe slik mens det pågikk, men i ettertid er det neppe noe som kan sammenlignes med hans 3 fantastiske filmer: Gudfaren filmene og denne.

Martin Sheen leder an i jakten på Marlon Brandos rollefigur og med seg har han en rekke store karakterer; størst følgelig Robert Duvall, men Frederic Forrest, Sam Bottoms, Laurence Fishburne og Albert Hall må også nevnes. Kjente endelig igjen G.D. Spradlin fra Gudfaren II det var en liten lettelse.

LS – 23.12.06 – 12/12Yeeeeeeeeeeeeeees! It’s showing at the cinema again! It has been no more than 10 years since this film was last on at the cinema. That time, in connection with the release of the 96-minute long documentary, Hearts of Darkness – The making of Apocalypse Now. The whole thing was joined into a 5-hour long session, which I watched twice. Then, I saw both the movie and the documentary several times. By now, I suspect I’m getting close to a dozen viewings.

The movie is like a journey, a stairway into the darkness of the heart – or hell. It is so depressing that I must have fallen asleep about 40% of the times I have watched it, but even though it is hard to get through, the movie is amazing.

The actors can’t possibly remember much of the shootings, since they spent most the time on drugs or being drunk, but they do a great job – almost too good. This is definitely something of the best that has ever been made.

The extra 53 minutes are definitely worth the money, but not necessary for the score. The perfect 12 would most certainly remain anyway, but the extras add to the perfection.

LS – 06.11.01

I realised that my sister had not seen Apocalypse Now yet, and as part of her education, I warned her of some rough hours ahead and invited her in.

The movie is different to any other visual medium. It is quite possible to die of both boredom and excitement during this film, yet it is no doubt a masterpiece for the soul, which cannot be seen often enough. I am already looking forward to next time.

LS – 03.07.03

After a night of playing board games, we put my wife to bed and decided to watch Apocalypse Now. This is rarely a good movie to start watching at a late hour, and this time was no exception. Robin threw in the towel early and headed for the bunk, and personally I fell asleep as Willard and his crew sailed into Kurtz’ bay, while only Vegar managed to complete the movie.

As I have said before, this is a difficult and dark journey, which requires an alert audience. But it is a supreme, simply amazing movie and an obvious 12.

LS – 19.05.06

HK insisted she was alert enough to watch Apocalypse Now, and I wasn’t one to say no. Towards the end, she was begging for some power napping, but I wouldn’t let her off that easily. The 70’s were definitely Francis Ford Coppola’s decade, even though it may not have seemed that way back then. In retrospect, little compares with the grandness of his three biggest movies – The Godfather trilogy and this. (Var det ikke tre Gudfaren filmer? Pluss denne – blir fire?)

Martin Sheen is in the lead, hunting Marlon Brando’s character, and alongside him are many other great actors, the biggest undoubtedly being Robert Duvall, but Frederic Forrest, Sam Bottoms, Laurence Fishburne and Albert Hall are worth mentioning too. I finally recognized G.D. Spradlin from The Godfather II, which was a small relief.

LS – 23.12.06

Basic Instinct (1992)Basic Instinct (1992)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Er ikke helt frisk i dag og droppet lesingen til fordel for en film. Har sett Basic Instinct 2-3 ganger tidligere og den er en fornøyelse; en skikkelig erotisk triller med et spennende plott og godt skuespill. Verhoeven har satt sammen et spennende team, her og får maksimalt utav spesielt Douglas og Stone, men også George Dzundza og Jeanne Tripplehorn. En særdeles herlig film med mye spenning, dramatikk og god anledning til å få rotert noen hjerneceller!

LS – 29.04.02 – 9/12

Har gledet meg lenge til å se denne fabelaktige DVD-utgaven av Basic Instinct med DTS-lyd og den skuffet ikke.

En fantastisk triller, med en utrolig Michael Douglas og en sterk Sharon Stone, muligens overgått av en flott George Dzundza; han har noen store scener. Ellers er det flere som bør nevnes; åpenbart Jeanne Tripplehorn men også Daniel von Bargen, Chelcie Ross og Wayne Knight.

Storyen er av en annen verden og kan vel kun sammenlignes med Silence of the Lambs og Seven. Stor thriller! Musikken er fantastisk, lyden er stor og bildene er mer enn tilfredsstillende. Se filmen sammen med en flaske Jack Daniels, eller enda bedre; som meg: JD Silver Select, og nyt det hele! Ouch.. klar for replay.. Fantasktisk film akkurat nok til 11 poeng, enkelte svakheter i storyen gjør at den er relativt nær 10’eren.

LS – 16.03.04 – 11/12

Etter ett par timer i badstua følte jeg for den helt store filmopplevelsen og satte på Basic Instinct. På en dårlig dag ville jeg nok avkrevd BluRay for en slik klassiker, men denne anledningen ville jeg ikke la gå fra meg. Allikevel tok det to dager å fullføre filmen.

Michael Douglas storspiller som politimann på kanten av psykisk sammenbrudd, men allikevel på topp av sitt spill mot den ekstremt smarte Sharon Stone som skriver bøker om mord som viser seg å bli realiteter.

Filmen er en klassiker! Den er bannlyst av mange og elsket av enda flere. En psykologisk triller som aldri slipper taket. Paul Verhoven har regissert filmen og fåt med seg et ordentlig A-lag i gjennomføringen. Det viser i alle ledd. Herlig musikk, strålende scener og skuespill og egentlig ikke så mye å trekke for. Det hadde hjulpet om bilder og lyd stod til BluRay-kvalitet, men jeg velger allikevel å trekke filmen helt opp til 12’eren.

LS – 20.10.11 – 12/12 

Broen over Kwai (1957)The Bridge on the River Kwai (1957)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Kjøpte Bridge on the River Kwai på DVD mens jeg var i London.. og det er en særdeles bra film.. en av de virkelig store klassikerne.. Som kan nytes gang på gang.. Problemet med mange av filmene av disse årganger er at de ikke alltid er skikkelig digitalt omarbeidet for DVD-formatet.. dog når de er det.. som denne.. er de fantastiske.. og fulle av extra features..

Historien er stor.. og har flere dimensjoner enn en ser ved første øyekast.. gir rom for ettertanke og beundring.. meget bra.. Samme med skuespillet.. strålende spesielt av Alec Guinnes.. men også av William Holden, Jack Hawkins og Sessue Hayakawa. 11 poeng er i underkant av hva filmen er verdt.. absolutt potensial for full pott..

LS – 10.12.02 – 11/12

Har ikke sett film på evigheter.. og nå.. dagen før jeg tar juleferie.. måtte jeg ta jomfrudommen på min nye DVD-spiller.. en Sony DVD-recorder med 250 giga harddisk.. forhåpentligvis en god investering.. Jeg måtte se noe episk.. og valget falt på David Leans fabelaktige klassiker.. The Bridge on the River Kwai.

Et herlig epos om britisk arroganse contra japansk standhaftighet.. Moro å se det psykologiske spillet mellom Sessue Hayakawa og Alec Guinness.. og dessuten se sistnevnte kompromittere de samme prinsipper som han kritiserer førstnevnte for innledningsvis.

LS – 10.12.04 – 10/12

Det er tid for å lansere det nye designet på mine nettsider og jeg trengte en episk film til å minnes anledningen. The Bridge on the River Kwai på BluRay kom i posten i dag og passer perfekt! David Lean er en av de virkelig store regissørene. Han har laget flere av historiens mest kjente filmer og har høstet Oscars i bøtter og spann. Bridge on Kwai fikk 7 stk. Lawrence of Arabia er min Lean favoritt og fikk sikkert enda flere, mens Dr. Zhivago er en annen kjent Lean-klassiker.

Her følger vi et kompani av engelske krigsfanger under den fantastiske Alec Guinness som nekter å la seg kue av japanske krigskodekser hvor selvmord er eneste ærbare retrett. Guinness vil innføre sivilisasjonen til dette scenarioet og blir hjulpet av en stram deadline for prosjektet som plager den grusomme fangeleirskommandøren. Triumf i nederlag mens britiske fanger lærer japanske overmenn om ære og moral! Fantastisk historie og fantastisk film.. en åpenbar 12’er..

LS 13.10.12 – 12/12 

Avatar (2009)Avatar (2009)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/12 (0 votes cast)

Endelig var Avatar på BluRay.. og svigerfamilien var klar for filmaften.. så da var det på tide å ta denne sagnomsuste filmen i nærmere øyensyn.. Litt skeptisk til de tidlige gode anmeldelsene.. men det var unødvendig..

Jeg finner meg selv fortryllet fra første øyeblikk.. fantastiske bilder og en ikke helt utroverdig story leder inn i noe som burde vært fortalt overt 12 timer og minst 3 filmer.. men komprimert til dette er det allikevel fantastisk og helt oppslukende..

Jeg tipper Mel Gibson stanger hodet i veggen når han tenker på denne.. dette er den Apocalypto-filmen ha ønsket å fortelle, men manglet evnen.. James Cameron fortsetter sin rekke av strålende aliens-filmer.. og overbeviser suverent.. ikke helt uventet har han Sigorney Weaver med på laget.. men det er Sam Worthington som har hovedrollen..

Filmen er fantastisk.. nesten for stor for skalaen.. en får tid til å puste innimellom og da tenker en på 10 og 11.. men jeg tror nok 12 er rett.. den erfaringen har jeg i det minste gjort med andre filmer som har vært for store for meg..

LS – 16.05.10 – 12/12

V for Vendetta (2006)V for Vendetta (2006)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 12.0/12 (2 votes cast)

Etter en lang familiedag i Bergen var behovet for action stort.. og jeg fikk med meg Robin og Vegar på kino.. Foruten at min andre store kjærlighet, Natalie Portman, spilte i filmen hadde jeg ingen forkunnskaper..

Etter en herlig innledning løfter blåseinstrumentene filmen til store høyder.. dette blir en herlig reise inn i DC’s sålangt største mesterverk siden de to første Superman-filmene.. Guy Fawkes får endelig filmen han fortjener og 5 november blir i aller høyeste grad en dag å huske..

V for Vendetta må inn i DVD-samlingen.. spørs om jeg klarer å vente så lenge til jeg ser denne igjen.. dette var stort.. Nok et mesterverk fra Wachowski brødrene..

LS – 08.04.06

Abstinensene etter den fabelaktive V for Vendetta har banket i hjertet mitt lenge nå.. og jeg klarte ikke å vente lengre med denne festen.. Mange av spørsmålene jeg har sittet tilbake med fra sist jeg så filmen ble besvart og det ble en perfekt filmopplevelse.. Prestasjonen fra Wachowski Brødrene.. (eller søsknene nå når den ene blir kvinne).. er enorm.. å gå fra Matrix til V er intet mindre enn imponerende og denne står absolutt ikke tilbake for Sin City.. som det er lett å sammenligne den med..

Historien er både spennende, facinerende, underholdende og engasjerende.. det er lett å leve seg inn i det futuristiske scenarioet og like lett å trekke tråder tilbake i historien til parallelle begivenheter.. Skuespillet er strålende.. både av de gode og onde.. og tidvis er det vanskelig å skille disse.. En rekke underholdende karakterer krydrer historien og alt i alt er jeg klar for å slutte å skrive og sette meg ned og se filmen en gang til.. fantastisk film.. og solid 12’er..

LS – 23.11.06

Fikk huset for meg selv, skrudde opp bassen og stålsatte meg for et mesterverk.. Wachowski «brødrenes» V for Vendetta.. for en fantastisk måte å følge opp den utrolige Matrix trilogien på!

Fantastisk story, fantastisk skuespill, fantastiske karakterer, fantastisk lyd og fantastiske bilder.. Spennende, elegant, lekkert og helt rått.. Absolutt strålende.. En grafisk nytelse fra ende til annen og en flott 12er..

LS – 22.02.09